K majetku z bývaleho VO Javorina sa reštituenti dostanú rýchlejšie

23.08.2011 Celý región

Bratislava 23. augusta (TASR) - Žiadosti o vrátenie majetku z bývalého Vojenského obvodu (VO) Javorina sa už vybavujú rýchlejšie. Takmer 90 percent parciel sa podarilo prepísať z vojenského katastra do civilného, čo má celý proces reštitúcií podstatne urýchliť. TASR o tom informoval hovorca ministerstva obrany Ivan Rudolf.

Na stránke ministerstva môžu reštituenti nájsť informácie, ako žiadať o vrátenie pozemkov. „Vojenské lesy a majetky pripravili jednoduchý návod, ako majú občania postupovať. Nájdu ho na webovej stránke ministerstva obrany, ako aj vojenských lesov. Veríme, že týmto sa skončí nekonečné dopisovanie si s úradmi, na ktoré sa nám pôvodní vlastníci sťažovali,“ povedal minister obrany Ľubomír Galko.

Rezort obrany sa k navráteniu majetkov z bývalého VO Javorina zaviazal v programovom vyhlásení vlády. Podľa ministerstva však v mnohých prípadoch proces sťažujú komplikované vlastnícke vzťahy, ktoré vznikli dedičskými konaniami a podobne. „Pre splnenie svojho sľubu, ale urobíme maximum,“ zdôraznil šéf rezortu obrany, ktorý sa v uplynulých dňoch stretol s vlastníkmi združenými v spoločenstve „Ruskinovce“. Ubezpečil ich, že po splnení zákonných podmienok nebude problém s tým, aby mohli vo svojich lesoch hospodáriť namiesto štátneho podniku Vojenské lesy a majetky. Tie dnes územie bývalého vojenského obvodu obhospodarujú už iba v rámci kalamitných situácií. Podľa zákona majú na to právo 10 rokov od zrušenia obvodu.

VO Javorina bol zrušený k 1. januáru 2011 po takmer 60 rokoch. O navrátenie majetku požiadalo ešte k 31. decembru 2004 celkovo 8166 osôb, ktorí prišli vznikom vojenského obvodu o svoj majetok. Výmera pozemkov, na ktorú boli uplatnené reštitučné nároky, je 12.432 ha. Zrušením VO Javorina sa podarilo znížiť náklady na jeho stráženie z 1 milióna eur na 170.000 eur ročne.
 

Vyberte región

mark